Kategorier
Allmänt

Systematiskt brandskyddsarbete är ett krav

Att ha korrekt skyltning, släckningsutrustning och brandlarm räcker inte. Man måste också visa på ett systematiskt brandskyddsarbete. Konsulter kan anlitas.

Det var dags för brandskyddstillsyn. Eva var ganska nyanställd på fastighetsbolaget som ägde byggnaden som drevs som ett företagshotell. Trots detta hade hon helt sonika blivit utsedd att fungera som bolagets representant och ta emot den kommunala tillsynsmannen.

Någon hade gett henne en pärm. Den skulle tydligen innehålla allt som hade med byggnadens brandskydd att göra. Men, trots att hon inte hade en susning om vilka krav som ställdes, så insåg hon vid en snabb genombläddring att materialet var både förlegat och ofullständigt. Nåja, tänkte hon, jag får ta det från ruta ett. Det måste ju finnas möjlighet att rätta till det som behövdes.

Konsult behövde anlitas för systematiskt brandskyddsarbete

När dagen var inne hälsade hon tillsynsmannen välkommen. Han ville börja med att titta igenom dokumentationen. Sen skulle de gå en runda i lokalerna så han kunde inspektera brandskyddet. Eva räckte över pärmen utan ett ord. Mannen bläddrade, hummade och höjde på ögonbrynen. Eva höll andan i rena nervositeten.

”Ni skulle behöva uppdatera den här, så mycket kan jag säga direkt. Som det ser ut nu så uppfyller ni knappast kraven på systematiskt brandskyddsarbete. Vi tar rundan nu så får vi se hur det ser ut i praktiken.” Efter rundan släppte Eva ut andan. Det såg visst ändå rätt okej ut med släckningsutrustning, skyltning och brandlarm. Men de skulle behöva anlita en konsult för att få rätt på formaliteterna.